Paleo op vakantie: 8 tips

In het dagelijkse leven is Paleo al een hoop geploeter, maar wat dacht je van Paleo op vakantie? Behalve dat er allemaal grappige beelden in me op komen (zie je de oermens al in een vakantiegrotten-park bijkomen van het jachtige (letterlijk!) bestaan?), denk ik ook: pff wat een uitdaging! Sinds de start van mijn Paleo-tijdperk ben ik drie keer op pad geweest. Twee keer ben ik een week met manlief weggeweest en afgelopen week trakteerden wij mijn ouders op een weekje weg en zijn we er met z’n viertjes op uitgetrokken. Alle keren zijn we in Nederland gebleven, dat leek me al gedoe genoeg. Toch word ik er elke vakantie handiger in, dus ik zeg: veel oefenen :) en wie weet wagen we ooit wel weer een tripje naar het buitenland! Om je vast een voorsprong te geven, deel ik hier met jou wat ik de afgelopen drie vakanties heb geleerd.

Tip 1 voor Paleo op vakantie: accepteer je Paleoheid

Mijn dieet is nou niet het leukste om in te pakken als ik op vakantie ga, liever laat ik het (oeps, vergeten….;) gewoon thuis achter want ‘Ik wil niet al die extra voorbereidingen!’ en ‘Ik heb al genoeg ingepakt aan overbodige kleren en schoenen zonder dat die zooi er ook nog bij moet!’ en ‘Ik wil de rest niet tot last zijn!’ en vooral ‘Ik wil gewoon al die lekkere dingen die ik ga tegenkomen opeten!’ Tja, get over it. Als je vrijwillig voor Paleo hebt gekozen, mag je al helemaal niet piepen (vooruit, klein beetje dan), maar als je zoals ik en velen met mij tot de Paleo-lifestyle bent veroordeeld om gezondheidsredenen: het is nou eenmaal zo. Je hebt dit dieet nou eenmaal en je doet het niet voor niets. Neem een kwartier (oké, eerlijk is eerlijk, ik trok er een half uur voor uit :) voor een flink potje zelfmedelijden en dan hup: maak er de beste Paleovakantie van als je maar kunt!

Tip 2 voor Paleo op vakantie: maak een plan

Tja, culinaire spontaniteit is nou eenmaal ver te zoeken als je het Paleodieet volgt, dus dat geldt ook voor de vakantie. Maar geloof me, je zult baat hebben bij een goed plan (en zeg nou zelf: hoe spontaan ben je als je vooraf je kop in het zand steekt om vervolgens paniekerig door een vreemde stad te rennen op zoek naar een restaurant waar je wel kunt eten  of nog erger: niet meekunt met een uitje omdat je onwijze buikpijn hebt van alle foute dingen die je hebt gehad?). Hoe beter je van te voren hebt nagedacht over het culinaire aspect van je vakantie, hoe meer tijd er tijdens je vakantie overblijft voor de dingen die een vakantie écht de moeite waard maken: je gezelschap, de omgeving en de uitstapjes.

Als je een plan maakt, denk dan niet alleen aan het avondeten, maar ook aan de overige maaltijden en de snackjes. Het voordeel van een goed plan is dat je er voor kunt zorgen dat je ’s avonds alleen dingen eet die de andere dag prima als lunch kunnen dienen. Zo aten we bijvoorbeeld mosterdkip met spek. Dat was de dag erna, zittend op een bankje op een leuk pleintje, bakje op schoot, prima te doen! Het scheelt heel veel tijd als je het op deze manier aanpakt.

palejo paleo recept lunch kip spek mosterd ananas

Nog een voordeel is, dat je alleen die ingrediënten en dat gereedschap met je meezeult dat je ook echt nodig hebt én het voorkomt dat je gerechten niet kunt maken omdat je dat ene ingrediënt niet bij je hebt.

Als je een plan hebt, is het ook makkelijker om niet te zondigen. Momenten waarvan je van te voren al weet dat ze lastig gaan worden, kun je zo opvangen door iets in je tas te hebben wat je gruwelijk lekker vindt. Wedden dat het dan niet meer zo moeilijk is ‘de verstandige keuze’ te maken?

En eentje waar ik heel veel aan heb gehad: als je van plan bent te gaan zondigen (dat was ik :), plan dat dan ook in. Zo zijn de niet-zondig momenten makkelijker uit te zitten (omdat je straks ‘los’ mag). De belangrijkste reden voor mij om het in te plannen is, omdat ik er geheid last van krijg. Dat doe ik in het dagelijks leven ook. Als ik zondig, dan is dat vaak op vrijdag, zodat ik in het weekend rustig bij kan komen. En zo heb ik voor de afgelopen vakantie Het Grote Zondigen op de laatste dag gepland. Dan kan ik het nagenieten thuis uitzingen en gaat het niet ten koste van mijn vakantie (zo gezegd, zo gedaan, ik heb nog dágen ‘nagenoten’…. Maar wel mooi thuis, niet op vakantie).

Tip 3 voor Paleo op vakantie: bespreek het met je reisgenoten

Voor mijn lief is het natuurlijk niet nieuw. Op vakantie geldt eigenlijk hetzelfde als thuis: ontbijt en lunch is ieder voor zich, avondeten is Paleo en snacken is een mix: hij snackt zijn eigen ding, ik snack Paleo en soms snackt hij Paleo mee. Maar voor mijn ouders is het wel nieuw. Tuurlijk eten we wel eens bij elkaar en laat ik ze altijd mijn nieuwe baksels proeven, maar een hele week, da’s toch wel even wat anders. We zijn er dus van te voren voor gaan zitten en hebben afgesproken dat we thuis ontbijten, dat we tussen de middag ergens lunchen en dat ik dan voor mezelf wat meeneem en dat we niet uit eten zouden gaan (dat vond ik wel lastig, want het is gewoon leuk om te doen en voor mijn gevoel ontnam ik ze dat nu een beetje). Voor de avonden, tijdens het spelen van (hoe toepasselijk) een potje Stenen Tijdperk zou ik allemaal lekkere Paleo-hapjes zoals bijvoorbeeld gevulde eitjes of Cajun Cashews serveren. Eigenlijk heb ik er een soort uitdaging van gemaakt: nee, we zouden dan wel niet uit eten gaan, maar ik zou proberen hen Paleotechnisch zodanig in de watten te leggen dat ik er aan het einde van de week ‘twee zieltjes bij had’. Nou, dat laatste is natuurlijk niet gelukt, maar ze hebben wel gesmuld! Kortom, omdat we het van te voren hadden besproken, leverde het totaal geen issues op. Heb ik me schuldig gevoeld toen we langs al die leuke restaurantjes liepen? Ja, een beetje wel, maar toen vervolgens thuis de bordjes spreekwoordelijk bijna schoongelikt werden, was ik dat allang weer vergeten.

Tip 4 voor Paleo op vakantie: neem lastig te verkrijgen producten van thuis mee

Vroeger vond ik ‘De Nederlander’ met z’n aardappels en potjes pindakaas in het buitenland een beetje stom en burgerlijk, nu ben ik die ‘De Nederlander’ met mijn eigen potje mosterd, kokosolie, zout, Coconut Aminos, tomatenpuree, ananas, zoete aardappels, notenmixen, kruidenmixen enzovoort, enzovoort in de achterbak. Het is echt verschrikkelijk hoeveel ik meezeul. Maar het is aan de andere kant ook naïef om te denken dat de producten die je thuis niet makkelijk kunt krijgen, op je vakantieadres zowat spontaan in je boodschappenmandje springen. Neem dat dus gewoon mee. Je hebt op vakantie wel wat beters te doen dan achter je boodschappen aan te rennen!

Tip 5 voor Paleo op vakantie: Google thuis vast wat handige adressen

Zoek van te voren dat adres van bijvoorbeeld een natuurwinkel vast op, mocht je toch een ingrediënt vergeten zijn, dan kun je het misschien daar vinden. Of bekijk wat restaurants: misschien zit er wel eentje tussen die wel al bekend is met Paleo: kun je toch uit eten!

Tip 6 voor Paleo op vakantie: verwen jezelf!

Als je dingetjes mee hebt die je écht lekker vindt, kost het je veel minder moeite om nee te zeggen tegen al die PaleNo’s. Zo had ik bijvoorbeeld pakjes Chocomylk mee (zo lekker!), had ik van te voren allerlei koekjes gebakken (zoals de Snickerdoodles, moest ik nog moeite doen om te zorgen dat de rest ze niet allemaal opat) en weet je wat ook helpt: neem iets decadents mee. Zo zie ik regelmatig goodies in webshops die ik eigenlijk wel een keer wil proeven, maar die ik veel te duur vind. De vakantie is een uitstekend moment om het gewoon een keer te doen (je hebt tenslotte geld uitgespaard door niet uit eten te gaan, toch?). Levert een absoluut genietmomentje op!

Tip 7 voor Paleo op vakantie: vráág gewoon of je je eigen eten mag opeten

Een primeur deze vakantie: ik heb in een lunchroom gevraagd of ik mijn eigen eten op mocht eten en het mocht! Voorgaande vakanties voelde ik me steeds heel bezwaard om dat te vragen, bang als ik was dat ze dat stom zouden vinden. Deze vakantie voelde ik me, gesteund door mijn drie reisgenoten, stoer genoeg om het gewoon te vragen: want hé, ik eet dan wel uit mijn eigen bakje, ik heb drie wél betalende gasten bij me, dus graag of heel niet! De man achter de toonbank keek niet eens verbaasd. Hij vond het prima en vroeg achteraf, ook aan mij, of het eten gesmaakt had. Ik kon het natuurlijk niet laten om een grapje te maken en hem mijn complimenten aan de kok te geven :).

Tip 8 voor Paleo op vakantie: als je zondigt, doe dat dan zeker niet met mate

Ga je toch zondigen? Doe dat dan met overgave en geniet ervan! Ik wilde bijvoorbeeld absoluut van de streekproducten proeven, dus op de laatste dag van de vakantie hebben we een amuse-route gedaan: 5,5 km wandelen van sterrenrestaurant, naar kasteel, naar taveerne, naar stadscafé en overal kregen we een heerlijk hapje. Heerlijk! Zowel van de wandeling als van het eten heb ik tot in mijn tenen genoten. Of ik er daarna ook lol van heb gehad? Jep, drie dagen buikpijn, maar ik zou het zo weer doen! De moraal: denk van te voren na of het je waard is, zo ja, doe het dan en doe het goed. En waag  het niet om je schuldig te voelen. Stel dat je je voor 80% aan het dieet hebt gehouden en 20% hebt gesmokkeld. Op vakantie! Da’s toch een prestatie van wereldformaat? Daar mag je best trots op zijn!

Category :

Related Posts

 • palejo-paleo-recept-fudge

  Fudge met walnootjes

  Nou kan ik je vertellen waar fudge oorspronkelijk vandaan komt, hoe het originele recept nou niet echt Paleo is en dat de meest gemaakte variant die van karamel is. Dat zou ik dus kunnen doen, maar deze keer ga ik je niet vermoeien met allerhande gezellige verhalen. Voor deze fudge wil je gewoon meteen door naar het recept! Deze is zo lekker dat je echt moet oppassen er niet te veel van te eten. Serieus, als je hier kilo’s van eet (en dat zou ik best willen) dan blijven die kilo’s zeker weten plakken op plaatsen waar je dat niet wilt!

  Read More

 • paleo pizza palejo recept

  Paleo pizza

  Weet je wat ik misschien nog wel het meeste mis sinds ik Paleo ben gegaan? Gluten! Aangezien je me pre-Paleo wel kon begraven onder de frietjes (ik noemde mezelf heel bescheiden ook wel Patatoloog), had ik van te voren verwacht dat ik patat het meeste zou gaan missen. Nou, verrassend genoeg bleek dat niet zo te zijn. Van alle ‘foute’ dingen mis ik brood het meest! Nu heb ik wel zin om hier een heel lyrisch verhaal over de geur van versgebakken brood en knapperige korstjes op te hangen, maar dat zal ik niet doen. Als je een beetje op mij lijkt, zijn je

  Read More

 • Paleo Bananenbrood

  Paleo bananenbrood

  Terwijl ik dit typ, drijven er heerlijke geuren de kamer in: er staat Paleo bananenbrood in de oven! Grappig genoeg is dit weer typisch zo’n recept waar ik tijden met een boog omheen heb gelopen. Toen ik het recept van Porridge vond, dacht ik: ‘Meh, anders dan een banaan in de pure vorm lust ik geen dingen met banaan erin.’…. Bleek superlekker te zijn. Toen ik het Vlaflipje tegenkwam, dacht ik: ‘Nah, d’r zit banaan in, vind ik vast niet lekker.’…. Líters van het spul heb ik inmiddels op. Zó lekker! Al ver voor mijn Paleo-tijd had ik van bananenbrood gehoord en ik

  Read More

 • Paleo Event

  Het eerste Paleo Event van Nederland!

  Hou je vast, ik ga nu even schandalig reclame maken. Niet omdat ik er zelf beter van word, want ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blogpost en de organisatoren van het Paleo Event hebben me niet benaderd om erover te schrijven, maar gewoon omdat ik denk dat je dit wilt weten! 20 mei 2017 zal het allereerste Nederlandse Paleo Event plaatsvinden in Tilburg. Het wordt georganiseerd door Marinka Bil, die je waarschijnlijk wel kent van het blog EetPaleo.nl, diverse kookboeken en het Paleo Magazine. Op verschillende plekken ter wereld worden Paleo Events georganiseerd, maar dus nog niet in

  Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post