Dadels met spek

14 januari ben ik jarig (hiephiep voor mij!) en met nog ruim een week te gaan, ben ik vast aan het, zoals wij dat thuis wel eens zeggen ‘prakkedenken’ wat ik mijn gasten ga voorschotelen. Recepten voor taartjes heb ik inmiddels plenty dus dat komt wel goed, maar die hapjes zijn wel een uitdaging. Wat ik in ieder geval ga maken zijn dadels met spek, die vond ik pre-Paleo namelijk al lekker. Op het internet kom je allerlei varianten tegen, maar dit is toch wel mijn favoriet: juist het feit dat het van alles een beetje is (hard en zacht, zout en zoet) maakt het tot een snackje waar ik mijn vingers bij opeet. Koud zijn ze ook lekker, maar bij ons krijgen ze zelden de kans om af te koelen :). Oké, dadels met spek it is!

palejo recept paleo dadels met spek

Dadels met spek


  • 15 dadels
  • 15 blanke amandelen
  • 15 plakjes ontbijtspek in reepjes (ongeveer 125 gram, da’s van het Jumbo eigen merk precies een pakje!)
  • halve eetlepel kokosolie

Je kunt in feite elke dadel nemen die je wilt. Vers is prima, maar voorverpakt is ook goed. Als je er maar op let dat er geen toevoegingen in zitten. Het moet namelijk niet gekker worden, maar soms zijn de dadels die je in de supermarkt koopt gesuikerd om ze zoeter te maken. Alsof je een oermens op een ‘hoe kom ik van mijn vliegangst af’- cursus doet: volslagen overbodig! Maar oké, als je dus maar pure dadels hebt, dan is het goed. Ontpitte dadels zijn helemaal fijn, maar da’s vooral omdat het werk scheelt (en we zijn natuurlijk liever lui dan moe!).

In elke dadel stop je een amandel. Vervolgens wikkel je om elke dadel een plakje ontbijtspek. Doe dit een beetje strak, dan blijft de spek ook tijdens het bakken goed zitten. Omdat ik dit al vele, vele, vele malen gemaakt heb, viel me op dat het aantal plakjes ontbijtspek in een pakje altijd rond de 15 is. Vandaar die 15 dadels en amandelen, maak je precies een pakje op.

Doe een klein beetje kokosolie in de pan (het ontbijtspek is in feite al vet genoeg, maar met een beetje olie bakt het wat makkelijker) en leg de dadels met beleid in de pan. Ik zeg met beleid, want als je ze in één gooi in de pan mietert, ligt al je spek er weer af. Voorzichtig dus. Laat ze op een half hoog vuur lekker aan alle kanten bruin worden. Hou je van rauwig spek, bak ze dan kort. Ik bak ze zelf altijd wat langer want dan wordt de dadel nog zachter dan ‘ie van zichzelf al is.

Zoals gezegd zijn de dadels met spek warm echt superlekker, maar koud zijn ze ook heel goed te doen. Dep in dat geval even met een keukenpapiertje het ergste vet eraf. Anders stolt dat en slaat wit uit. Maakt op zich niet zo uit, maar toont niet zo leuk. Afgedekt in de koelkast zijn ze de volgende dag nog steeds zalig.

Nu nog even broeden op de overige hapjes…. misschien maak ik wel Cajun Cashews of Gevulde eitjes.. Jammie!

Reacties (2)

  • Antwoord op deze reactie

    Alvast gefeliciflaptzakt. Wij komen voor de hapjes.

  • Antwoord op deze reactie

    absoluut een reden om langs te komen.. maar ik vind ze warm lekkerder dan koud dus ze overleven het bij mij nooit lang hahaha :)

Laat een reactie achter