Ik heb nou toch een fantastische ontdekking gedaan: de Paleo chocoladeletter! Hij bestaat!! Vorig jaar was mijn eerste Sinterklaas sinds ik Paleo ben gegaan en sjonge wat was dat eetgewijs een sneue bedoening. Ik ben dol op Sinterklaas en al het snoepgoed dat erbij hoort. Het is me goed gelukt om eraf te blijven hoor, maar toch, leuk was anders, er was een knap staaltje zelfbeheersing voor nodig!

Maar toen ik pas mijn maandelijkse online Paleoboodschapjes aan het doen was, zag ik in ene de Paleo chocoladeletter. Ongelofelijk! Eerst was ik nog sceptisch want vorig jaar zag ik chocolade sinterklazen die veelbelovend leken, maar die toch niet Paleo bleken te zijn. Dus voorzichtig naar de ingrediëntenlijst gekeken: 60% cacao en 40% kokosbloesemsuiker. Meer niet! Dus vrij van sojalecithine, melk, geraffineerde suikers of gluten. Ik heb hem héél snel in mijn winkelmandje gedaan! Er zijn twee varianten: de pure, die ik heb besteld en de ‘melk’, deze heeft als extra ingredient kokosmelkpoeder, maar daarvan weet ik niet zo goed of het Paleo is, dus ik ben eerst maar gewoon voor safe gegaan en heb de pure besteld. Voor € 5,95 krijg je een chocoladeletter S van 50 gram.
De chocoladeletter wordt geproduceerd door
Magic, een Belgisch bedrijf. De mannen achter
Magic zijn Stijn van Paemelen en Peter Heerwegh, twee voedselingenieurs die vinden dat iedereen moet kunnen genieten van chocolade (eens!). In Nederland is de Paleo chocoladeletter alleen te verkrijgen via de webshop van
Puur Mieke.
En nu wil je natuurlijk weten of het ook wat is! De verpakking is heel basic, gewoon een plastic doosje. De letter was helaas gebroken, maar dat mag de pret verder niet drukken, hij kan toch niet in een keer naar binnen. Wat wel even tegenviel, is dat ‘ie hol is… Had ik natuurlijk kunnen bedenken, want de letter is 11 centimeter hoog en 8 cm breed en weegt ‘slechts’ 50 gram, dan kan hij natuurlijk nooit massief zijn. Maar omdat de chocoladeletters ‘van vroeger’ massief zijn, ging ik er heel naief vanuit dat dat dan voor alle letters geldt…
Het belangrijkste: de smaak. Wat heel fijn is aan deze chocolade is dat hij romig op je tong aanvoelt. PrePaleo at ik eigenlijk nooit pure chocolade, alleen melkchocolade omdat die veel romiger/boterig/fluweleriger is en dat vind ik juist zo lekker aan chocola. Melk is natuurlijk helemaal Paleo-no, dus ben ik sowieso overgestapt op pure chocolade. Dat fluwelige mis ik dus wel, maar deze Paleo chocoladeletter is puur én heeft dat romige waar ik van hou! Het aandeel suiker is vrij hoog en kokosbloesemsuiker is van nature zoeter dan gewone suiker dus ik verwachtte een mierzoete letter, maar dat is zeker niet het geval. Hij is zoet, maar niet te zoet. Precies goed eigenlijk. De smaak is verder apart, maar wel lekker. Los van het zoetige, dat dus wel meevalt, komt de smaak van de kokosbloesemsuiker sterk naar voren, prima als je dat lekker vindt natuurlijk, dan is dit echt de chocolade voor jou. Hou je daar niet van dan zal je deze chocolade waarschijnlijk niet zo heel lekker vinden. Verder zitten er ondertonen van karamel, koffie en drop in. Drop? Ja, daar had ik ongeveer de halve letter (erg naar :) voor nodig. Ik proefde iets bekends, maar wist niet wat. Na het zesde stukje viel het kwartje: de chocolade smaakt droppig! Verder hebben de meeste Paleo verantwoorde chocolades een wat muffig nasmaakje. Dat heeft deze heel in de verte ook, maar lang niet zo erg als bij de rest.
Kortom: het is een bijzondere chocolade die je tijdens Sinterklaas voor de verandering eens gewoon doet voelen, want net als de rest kun je je tandjes in een chocoladeletter zetten! Hulde voor de mannen van
Magic!
Trouwens, zit je nog niet aan je cacaotax (ik kan me niet voorstellen die grens ooit te bereiken ;), dan lust je vast nog wel een beker
Paleo warme chocomelk. Nog niet genoeg van al die Sinterklaasheerlijkheden? Probeer dan ook eens de
Paleo gevulde speculaas. Die is zó lekker, die moet je gewoon een keer geproefd hebben!
leuk!, waren alle letters maar hol. ik probeer al jaren geen letters te krijgen, want ja.. chocola en zelfbeheersing passen volgens mij gewoon niet samen in een zin.
Inderdaad, die twee gaan heel slecht samen!