Paleo chips met de P van Ploeteren

Zo, ben ik even van mijn roze wolk, of beter gezegd, banaangele wolk afgedonderd! Vorige keer blogde ik over de Paleo chips van Banana Joe. De ontdekking van deze chips was echt een rollercoaster: van sceptisch hoopvol, naar euforisch (superlekker en nog Paleo ook!), naar diepe, diepe teleurstelling (toch niet Paleo?) en weer terug naar euforisch (Jaaaa! Paleo!!). Eind goed, al goed zou je denken. Niet dus! De blijdschap mocht slechts een paar dagen (lees: zakjes ;) duren. Ik was wat aan het grasduinen op de website van Snoep Goed, de importeur van Banana Joe en las daar het volgende: ‘In het najaar van 2016 zal de palmolie worden vervangen door rijstzemelolie.’ Wáááááát??? Dat méén je niet! Da’s niet Paleo! Rijstzemelolie is een uiterst bewerkt product. In het bewerkingsproces worden veel schadelijke stoffen gebruikt en alle eventuele goede eigenschappen van de olie gaan verloren (als de olie die al had). Meer informatie over gezonde oliën kun je bijvoorbeeld vinden op Ultimate Paleo Guide. Daar kwam ik ook op uit toen ik rijstzemelolie (of in de Engelssprekende wereld beter bekend als rice bran oil) googelde. De teleurstelling dat deze Paleo chips einde van dit jaar hun Paleostatus kwijtraken, was nog erger dan de rozijntjes-meltdown en geloof me, die was erg!

Het is me sinds ik Paleo eet al zo vaak gebeurd: heb je eindelijk iets gevonden dat je mag eten, vernieuwd de fabrikant het recept (of ze hebben een ‘verbeterd recept’, ‘verslechterd’ zul je bedoelen!) en worden er ingrediënten toegevoegd die niet Paleo zijn. Zeg maar dag met je handje tegen het fijne product. Ik word daar zo moe van! Of eigenlijk gewoon een tikje agressief:

Boze Palejo vrouw Paleo chips met de P van Ploeteren

Dus ik in de digitale pen geklommen en zowel Snoep Goed als Banana Joe zelf gemaild (vriendelijk uiteraard) met de vraag of het inderdaad klopte (tegen beter weten in, want waarom zetten ze het anders op de site?). En inderdaad, van beide partijen kreeg ik een bevestigend antwoord. Het recept gaat eind van dit jaar veranderen…. Grrrrr ^%$^&*!!!!!

Toch blijven ze van Banana Joe sympathieke jongens. In een uitgebreide mail legden ze uit waarom ze switchen naar rijstzemelolie. Palmolie is namelijk controversieel. Omdat de vraag naar palmolie tegenwoordig groot is, is de behoefte aan palmolieplantages ook groot. Veelal worden regenwouden, voornamelijk in Azië, gekapt om ruimte te maken voor de plantages. Iedereen weet: waar regenwouden worden gekapt, heeft dat vooral nadelige gevolgen de natuur en voor de dieren die daar wonen, maar uiteindelijk ook voor mensen. Maar, palmolie kan ook duurzaam worden gewonnen, dat wil zeggen, zonder belasting voor natuur, dier en mens. Je spreekt dan van RSPO palmolie en laat dat nou precies de olie zijn die ze in de Paleo chips (nog wel!) van Banana Joe gebruiken. Niets aan de hand dus zou je zeggen, maar dat blijkt anders te liggen. De mensen van Banana Joe legden uit dat ze door de Europese markt gedwongen worden af te stappen van het gebruik van palmolie om de simpele reden dat men in veel gebieden weigert producten met palmolie te verkopen. Hartstikke goed natuurlijk dat men zich druk maakt om het milieu, maar op de één of andere manier hebben ze hier in Europa besloten dat alle palmolie slecht is, ook de duurzame RSPO soort. Hoe Banana Joe er ook op hamert, ze krijgen het de mensen hier niet aan het verstand gepeuterd dat er met hun gebruikte olie en dus met hun chipjes niets mis is.

Wat mij vooral fan maakt van dit bedrijf is dat ze me hebben laten weten dat ze zich niet bewust waren van het feit dat mensen die het Paleodieet volgen, deze oliesoort niet mogen hebben en dat ze het researchteam erop gaan zetten om te onderzoeken of er wellicht een Paleo-alternatief is voor de rijstzemelolie. Dus of het nou wel of niet gaat lukken, ze doen in ieder geval hun best.

En nu? Nu moeten we dus nog maar even genieten zolang het kan. Het toeval wilde dat op het moment dat ik erachter kwam dat de receptuur wordt aangepast, de chipjes in de aanbieding waren. Ik heb dus (echt waar!) voor een klein vermogen de Paleo chips ingeslagen. Mijn zakjes (‘my precious’……;) zijn houdbaar tot mei 2017 dus tot die tijd (als ik het zo lang met de voorraad red ;) kan ik er nog van genieten. Verder hou ik de aanbiedingen in de gaten, wellicht kan ik dan nog een bergje zakjes scoren die én nog Paleoproof zijn én langer houdbaar dan mei 2017. Hoe langer ik het moment uit kan stellen dat ik ze niet meer kan eten, hoe liever het me is. En wie weet, hebben de Banana Joe-jongens tegen die tijd wel een alternatief gevonden en is ‘vernieuwd recept’ eindelijk ook echt ‘verbeterd recept’!

Dus beste Paleo-ers verenigt u! Laat de Banana Joe mensen weten dat je het echt heel jammer vindt dat ze een niet-Paleo alternatief gaan gebruiken voor de palmolie en wellicht geeft hen dat een extra zetje om toch vooral naar iets anders uit te kijken. En tot die tijd… Hamsteren!!!!

Category :

Related Posts

 • palejo-paleo-recept-fudge

  Fudge met walnootjes

  Nou kan ik je vertellen waar fudge oorspronkelijk vandaan komt, hoe het originele recept nou niet echt Paleo is en dat de meest gemaakte variant die van karamel is. Dat zou ik dus kunnen doen, maar deze keer ga ik je niet vermoeien met allerhande gezellige verhalen. Voor deze fudge wil je gewoon meteen door naar het recept! Deze is zo lekker dat je echt moet oppassen er niet te veel van te eten. Serieus, als je hier kilo’s van eet (en dat zou ik best willen) dan blijven die kilo’s zeker weten plakken op plaatsen waar je dat niet wilt!

  Read More

 • paleo pizza palejo recept

  Paleo pizza

  Weet je wat ik misschien nog wel het meeste mis sinds ik Paleo ben gegaan? Gluten! Aangezien je me pre-Paleo wel kon begraven onder de frietjes (ik noemde mezelf heel bescheiden ook wel Patatoloog), had ik van te voren verwacht dat ik patat het meeste zou gaan missen. Nou, verrassend genoeg bleek dat niet zo te zijn. Van alle ‘foute’ dingen mis ik brood het meest! Nu heb ik wel zin om hier een heel lyrisch verhaal over de geur van versgebakken brood en knapperige korstjes op te hangen, maar dat zal ik niet doen. Als je een beetje op mij lijkt, zijn je

  Read More

 • Paleo Bananenbrood

  Paleo bananenbrood

  Terwijl ik dit typ, drijven er heerlijke geuren de kamer in: er staat Paleo bananenbrood in de oven! Grappig genoeg is dit weer typisch zo’n recept waar ik tijden met een boog omheen heb gelopen. Toen ik het recept van Porridge vond, dacht ik: ‘Meh, anders dan een banaan in de pure vorm lust ik geen dingen met banaan erin.’…. Bleek superlekker te zijn. Toen ik het Vlaflipje tegenkwam, dacht ik: ‘Nah, d’r zit banaan in, vind ik vast niet lekker.’…. Líters van het spul heb ik inmiddels op. Zó lekker! Al ver voor mijn Paleo-tijd had ik van bananenbrood gehoord en ik

  Read More

 • Paleo Event

  Het eerste Paleo Event van Nederland!

  Hou je vast, ik ga nu even schandalig reclame maken. Niet omdat ik er zelf beter van word, want ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blogpost en de organisatoren van het Paleo Event hebben me niet benaderd om erover te schrijven, maar gewoon omdat ik denk dat je dit wilt weten! 20 mei 2017 zal het allereerste Nederlandse Paleo Event plaatsvinden in Tilburg. Het wordt georganiseerd door Marinka Bil, die je waarschijnlijk wel kent van het blog EetPaleo.nl, diverse kookboeken en het Paleo Magazine. Op verschillende plekken ter wereld worden Paleo Events georganiseerd, maar dus nog niet in

  Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post