Over mij

profielfoto palejoDe ‘Jo’ in PaleJo, dat ben ik!

Eerst maar eens wat feitjes zodat je weet wie d’r hersenspinsels je eigenlijk zit te lezen. Ik ben geboren in 1977 in een klein dorp in de randstad, heb een tijdje in de ‘grote stad’ gewoond om te studeren, maar ben nu weer terug in het geboortedorp. Hier woon ik samen met Edwin, mijn lief, en Otje, een prettig gestoorde Agapornis. Hopelijk kunnen we hier in de toekomst ook wat kotertjes aan toe voegen. Ik ben economisch psycholoog en werkzaam bij een groot kringloopbedrijf. Een superleuke baan met als hoofdtaak het verzorgen van de communicatie & PR.

Als ik mezelf zou moeten omschrijven dan is ‘een creatieve duizendpoot met een passie voor uiteenlopende zaken’ wel de beste denk ik.  Ik hou vooral van koken en fröbelen en maak er dan vaak een grote bende van (gelukkig hou ik ook erg van opruimen). Ik ben een onwijze kletskont (het was je vast niet opgevallen maar ik praat vijf kwartier in een uur) en heb een eigen sieradenlabeltje. Wat kernwoorden voor het geval je nog niet echt een beeld van mij hebt (!): enthousiast, gezellig, vrolijk, wysiwyg, verzorgend, eerlijk, soms een tikje onzeker en geïnteresseerd in te veel dingen wat te veel hobby’s oplevert :).

Oké, maar waarom dan dit blog, hoor ik je denken. Nou, gedurende een paar jaar heb ik met flinke gezondheidsproblemen gekampt, waar de artsen maar geen verklaring voor konden vinden. Ik had een verzameling van de meest bizarre verschijnselen: concentratieproblemen, geheugenproblemen, spraakproblemen, ontstekingen, restless legs, pijnsteken, jeuk, branderige ogen, slecht kunnen zien, haaruitval, enzovoort, enzovoort, maar ik was vooral moe. Heel Erg Moe. Zo moe, dat ik er zelfs tegenop zag om bij het douchen mijn haar te wassen omdat ik dan mijn armen omhoog moest doen en die waren als lood! Op het dieptepunt kon ik niet eens meer naar mijn ouders lopen en die wonen zo’n 300 meter bij mij vandaan… Diverse artsen hebben me helemaal binnenstebuiten gekeerd: niets te vinden.

Tot ik begin 2014 een reguliere arts, Karin Pijper, trof die buiten de grenzen van de reguliere geneeskunde durft te kijken. Zij vermoedde dat ik misschien last heb van intestinale hyperpermeabiliteit, oftewel het Leaky gut syndroom en raadde me aan het Paleodieet (ook wel Oerdieet) te gaan volgen omdat mensen met dit syndroom daar baat bij hebben. Ik ben haar nog steeds ontzettend dankbaar. Ben je benieuwd naar haar of wil je ook haar hulp inschakelen? Kijk dan op de site van Karin’s eigen praktijk of op de site van het Integraal Medisch Centrum Alphen dat ze onlangs heeft opgezet.

In april 2014 ben ik begonnen en een half jaar later waren 95% van de klachten verdwenen. Op het moment dat ik voedselgewijs buiten de Paleolijntjes kleur, komen de klachten gewoon weer terug. Dus ondanks de beloofde: ‘met drie maanden zijn de darmen grotendeels hersteld en kun je weer meer gewoon gaan eten’, vrees ik dat ik levenslang heb gekregen. Ik bedoel het ook echt zo: ik ben veroordeeld tot Paleo, want ik vind het helemaal niet leuk! Ik-Lust-Geen-Paleo! Mijn favoriete voedsel top tien bestaat volledig uit alles wat de Paleogod verboden heeft, wat zeg ik, mijn top 100!

Maar ja, als de klachten erg genoeg zijn, dan moet je wat. Vroeger (mijn leven bestaat uit ‘prePaleo’ en nu) was ik altijd aan het bakken en kokkerellen. Mijn taarten waren wereldberoemd in de familie- en vriendenkring zeg maar. Dus toen ik pas met dit dieet begon, heb ik echt wel eens boven mijn bordje met Paleovoer zitten janken van ellende. Maar op een gegeven moment ging de knop om: ik heb dit voedingspatroon nou eenmaal nodig om me gezond te voelen, dus ik heb mezelf tot doel gesteld: deze Bourgondiër wordt Oergondiër! Ik ga weer net zulke geweldige recepten en taarten maken als voorheen, maar nu Paleostyle!

Heb je een vraag of een opmerking? Mail me via jolanda@palejo.nl

Jolanda