‘Is het Paleo?’ zodra je met dit dieet begint, is dit een vraag die zich in je brein gaat inslijten, zo vaak zal je hem stellen. In een eerder artikel schreef ik over
de achtergrond en filosofie van het Paleo-dieet. Daarin beschreef ik onder andere dat een Paleo-er zoveel mogelijk probeert te eten als een jager/verzamelaar. Dat lijkt simpel genoeg, gewoon de soorten voedsel op een rijtje zetten en dan zeggen: dit mag je wel binnen het Paleo-dieet eten en dit niet. Zo, zat ik daar even naast!
De afgelopen anderhalve jaar heb ik schokkende ontdekkingen gedaan. Ik heb me helemaal suf gezocht op het internet en heb zo vaak ‘is (-) Paleo?’ ingetypt dat de bijbehorende lettertjes op mijn toetsenbord beginnen te slijten. Want ik bleek best wat gaten in mijn voedselkennis te hebben: noten zijn soms helemaal geen noten (amandelen zijn zaden!) en die nieuwe hype om bloemen te eten? Daar deed ik met mijn kappertjes-blijken-stiekem-bloemknoppen-te-zijn onbewust al jaren aan mee! Naast onwetendheid, lijken sommige dingen me gewoon heel onlogisch (zonnebloempitjes mag wel, maar zonnebloemolie absoluut niet. Waarom??). Dat het onlogisch lijkt, is eigenlijk heel logisch. Er zijn bijvoorbeeld alleen al heel veel verschillende manieren waarop de experts ‘fruit (vruchten)’ classificeren. In het ene systeem worden sommige vruchtsoorten als fruit gezien en andere soorten als groenten of noten, het andere systeem vindt het allemaal fruit. Tel daarbij op dat we in het dagelijks taalgebruik niet heel strikt zijn (we noemen pinda’s met z’n allen rustig nootjes, terwijl dat toch echt peulvruchten zijn, vruchten, zucht) én dat binnen de Paleo-community de neuzen ook niet altijd dezelfde kant op staan (eten we nou wel of geen aardappels?) en het is niet zo gek dat het verwarrend is.
Om te proberen de boel te ontwarren, ben ik het internet ingedoken, op zoek naar een manier waarop ik alles in zou kunnen delen. Ik wilde dan een soort stroomdiagram maken waardoor je in één oogopslag het antwoord op je vraag ‘Is het Paleo?’ zou zien én waardoor het ook allemaal een logisch geheel is. Een tikje te ambitieus, zo blijkt na enkele uren speurwerk. Na meerdere classificaties vergeleken te hebben, denk ik dat je het zuiverst bezig zou zijn als je een indeling maakt op plantenfamilie, in het geval van groente, fruit en noten. Een botanische indeling dus. Dan krijg je groepjes die tot dezelfde plantenfamilie behoren, zich hetzelfde gedragen en dus hetzelfde effect hebben op je lijf. Dan kun je dus makkelijk zeggen: deze plantenfamilie eet je wel, deze niet. Maar ja, daar zijn hele studies aan gewijd en ik heb niet de illusie dat ik dat met een paar uur internetten even na kan bootsen! Dus is de keuze, ga ik voor degelijk en grondig en krijgen jullie dit artikel pas over een paar jaar onder ogen, of ga ik voor praktisch, bespreek de hoofdlijnen en spit het dieper uit op het moment dat ik een uitzondering tegenkom?
Aangezien dat laatste eigenlijk een beetje is zoals het leven van een Paleoploeteraar gaat (ik doe wat ik denk dat goed is, en als ik weer wat nieuws leer, stuur ik het weer bij), heb ik voor die optie gekozen. Kortom, na veel uren speurwerk, heb ik alleen maar vier alinea’s tekst geproduceerd om uit te leggen dat ik geen kant-en-klaar-antwoord heb op de vraag: ‘Is het Paleo?’ Sorry! Wel heb ik dus de grove lijnen voor je én de belofte dat ik me er wel in blijf verdiepen. Als ik weer wat nieuws leer, ben jij de eerste die het weet!
Hier dus het Voorlopige Uitzonderingen Daargelaten Hele Grove Lijnen ‘Is Het Paleo?’ Eet-overzicht:

Heb je echt te weinig aan dit overzicht, kom dan vooral nog een keertje terug op mijn blog, want mijn belofte en verslaglegging van mijn pogingen de boel te doorgronden, blijft staan. Heb je een bepaald voedingsmiddel waarover je twijfelt? Je mag me altijd een berichtje sturen en dan kijk ik of ik je kan helpen.
Jeetje Jolanda wat een leerzaam en prettig te lezen blog!
Ik heb vaak zitten googlen op Paleo maarzo een duidelijk beeld had ik nog niet eerder gekregen.
Hai Jeanette,
Thanks! Ik doe m’n best :)
Groetjes, Jolanda