Is het Paleo?

‘Is het Paleo?’ zodra je met dit dieet begint, is dit een vraag die zich in je brein gaat inslijten, zo vaak zal je hem stellen. In een eerder artikel schreef ik over de achtergrond en filosofie van het Paleo-dieet. Daarin beschreef ik onder andere dat een Paleo-er zoveel mogelijk probeert te eten als een jager/verzamelaar. Dat lijkt simpel genoeg, gewoon de soorten voedsel op een rijtje zetten en dan zeggen: dit mag je wel binnen het Paleo-dieet eten en dit niet. Zo, zat ik daar even naast!

De afgelopen anderhalve jaar heb ik schokkende ontdekkingen gedaan. Ik heb me helemaal suf gezocht op het internet en heb zo vaak ‘is (-) Paleo?’ ingetypt dat de bijbehorende lettertjes op mijn toetsenbord beginnen te slijten. Want ik bleek best wat gaten in mijn voedselkennis te hebben: noten zijn soms helemaal geen noten (amandelen zijn zaden!) en die nieuwe hype om bloemen te eten? Daar deed ik met mijn kappertjes-blijken-stiekem-bloemknoppen-te-zijn onbewust al jaren aan mee! Naast onwetendheid, lijken sommige dingen me gewoon heel onlogisch (zonnebloempitjes mag wel, maar zonnebloemolie absoluut niet. Waarom??). Dat het onlogisch lijkt, is eigenlijk heel logisch. Er zijn bijvoorbeeld alleen al heel veel verschillende manieren waarop de experts ‘fruit (vruchten)’ classificeren. In het ene systeem worden sommige vruchtsoorten als fruit gezien en andere soorten als groenten of noten, het andere systeem vindt het allemaal fruit. Tel daarbij op dat we in het dagelijks taalgebruik niet heel strikt zijn (we noemen pinda’s met z’n allen rustig nootjes, terwijl dat toch echt peulvruchten zijn, vruchten, zucht) én dat binnen de Paleo-community de neuzen ook niet altijd dezelfde kant op staan (eten we nou wel of geen aardappels?) en het is niet zo gek dat het verwarrend is.

Om te proberen de boel te ontwarren, ben ik het internet ingedoken, op zoek naar een manier waarop ik alles in zou kunnen delen. Ik wilde dan een soort stroomdiagram maken waardoor je in één oogopslag het antwoord op je vraag ‘Is het Paleo?’ zou zien én waardoor het ook allemaal een logisch geheel is. Een tikje te ambitieus, zo blijkt na enkele uren speurwerk. Na meerdere classificaties vergeleken te hebben, denk ik dat je het zuiverst bezig zou zijn als je een indeling maakt op plantenfamilie, in het geval van groente, fruit en noten. Een botanische indeling dus. Dan krijg je groepjes die tot dezelfde plantenfamilie behoren, zich hetzelfde gedragen en dus hetzelfde effect hebben op je lijf. Dan kun je dus makkelijk zeggen: deze plantenfamilie eet je wel, deze niet. Maar ja, daar zijn hele studies aan gewijd en ik heb niet de illusie dat ik dat met een paar uur internetten even na kan bootsen! Dus is de keuze, ga ik voor degelijk en grondig en krijgen jullie dit artikel pas over een paar jaar onder ogen, of ga ik voor praktisch, bespreek de hoofdlijnen en spit het dieper uit op het moment dat ik een uitzondering tegenkom?

Aangezien dat laatste eigenlijk een beetje is zoals het leven van een Paleoploeteraar gaat (ik doe wat ik denk dat goed is, en als ik weer wat nieuws leer, stuur ik het weer bij), heb ik voor die optie gekozen. Kortom, na veel uren speurwerk, heb ik alleen maar vier alinea’s tekst geproduceerd om uit te leggen dat ik geen kant-en-klaar-antwoord heb op de vraag: ‘Is het Paleo?’ Sorry! Wel heb ik dus de grove lijnen voor je én de belofte dat ik me er wel in blijf verdiepen. Als ik weer wat nieuws leer, ben jij de eerste die het weet!

Hier dus het Voorlopige Uitzonderingen Daargelaten Hele Grove Lijnen ‘Is Het Paleo?’ Eet-overzicht:

Paleo wat wel wat niet eten

Heb je echt te weinig aan dit overzicht, kom dan vooral nog een keertje terug op mijn blog, want mijn belofte en verslaglegging van mijn pogingen de boel te doorgronden, blijft staan. Heb je een bepaald voedingsmiddel waarover je twijfelt? Je mag me altijd een berichtje sturen en dan kijk ik of ik je kan helpen.

Category :

Related Posts

 • palejo-paleo-recept-fudge

  Fudge met walnootjes

  Nou kan ik je vertellen waar fudge oorspronkelijk vandaan komt, hoe het originele recept nou niet echt Paleo is en dat de meest gemaakte variant die van karamel is. Dat zou ik dus kunnen doen, maar deze keer ga ik je niet vermoeien met allerhande gezellige verhalen. Voor deze fudge wil je gewoon meteen door naar het recept! Deze is zo lekker dat je echt moet oppassen er niet te veel van te eten. Serieus, als je hier kilo’s van eet (en dat zou ik best willen) dan blijven die kilo’s zeker weten plakken op plaatsen waar je dat niet wilt!

  Read More

 • paleo pizza palejo recept

  Paleo pizza

  Weet je wat ik misschien nog wel het meeste mis sinds ik Paleo ben gegaan? Gluten! Aangezien je me pre-Paleo wel kon begraven onder de frietjes (ik noemde mezelf heel bescheiden ook wel Patatoloog), had ik van te voren verwacht dat ik patat het meeste zou gaan missen. Nou, verrassend genoeg bleek dat niet zo te zijn. Van alle ‘foute’ dingen mis ik brood het meest! Nu heb ik wel zin om hier een heel lyrisch verhaal over de geur van versgebakken brood en knapperige korstjes op te hangen, maar dat zal ik niet doen. Als je een beetje op mij lijkt, zijn je

  Read More

 • Paleo Bananenbrood

  Paleo bananenbrood

  Terwijl ik dit typ, drijven er heerlijke geuren de kamer in: er staat Paleo bananenbrood in de oven! Grappig genoeg is dit weer typisch zo’n recept waar ik tijden met een boog omheen heb gelopen. Toen ik het recept van Porridge vond, dacht ik: ‘Meh, anders dan een banaan in de pure vorm lust ik geen dingen met banaan erin.’…. Bleek superlekker te zijn. Toen ik het Vlaflipje tegenkwam, dacht ik: ‘Nah, d’r zit banaan in, vind ik vast niet lekker.’…. Líters van het spul heb ik inmiddels op. Zó lekker! Al ver voor mijn Paleo-tijd had ik van bananenbrood gehoord en ik

  Read More

 • Paleo Event

  Het eerste Paleo Event van Nederland!

  Hou je vast, ik ga nu even schandalig reclame maken. Niet omdat ik er zelf beter van word, want ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blogpost en de organisatoren van het Paleo Event hebben me niet benaderd om erover te schrijven, maar gewoon omdat ik denk dat je dit wilt weten! 20 mei 2017 zal het allereerste Nederlandse Paleo Event plaatsvinden in Tilburg. Het wordt georganiseerd door Marinka Bil, die je waarschijnlijk wel kent van het blog EetPaleo.nl, diverse kookboeken en het Paleo Magazine. Op verschillende plekken ter wereld worden Paleo Events georganiseerd, maar dus nog niet in

  Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post