paleo

Het eerste wetenschappelijke bewijs: Paleo is gezond!

En toen zat ik in het ziekenhuis, zenuwachtig te wezen omdat mijn lief geopereerd werd. In de verste verte niet bezig met iets dat ook maar even op Paleo leek. Oké, ik beken, ik was wel bezig met Paleo, maar meer in de trant van ik-ben-nu-zielig-genoeg-om-het-op-een-zondigen-te-zetten,-f*ck-die-Paleo! Ik heb dus mijn troost gezocht in een snackje uit het ziekenhuisrestaurant, niet dat ik er ook maar een beetje minder zenuwachtig van werd, maar lekker was het wel! Nog na-lekkerbekkend en ook een tikje schuldbewust, viel mijn oog in ene op het ziekenhuisblad. Kijk nou, het is een feit, het eerste wetenschappelijke bewijs: Paleo is gezond! palejo-paleo-informatie-wetenschappelijk-bewijs-lumc In mijn artikel ‘Paleo, wat is dat eigenlijk?‘ gaf ik al aan dat sinds 1985 er wetenschappers zijn die beweren dat veel van onze moderne ziektes voor een deel het gevolg zijn van de ‘mismatch’ tussen onze genen en de voeding die wij nu gebruiken. Genetisch gezien doet ons lijf het het best op voedsel uit de oertijd. Inmiddels begint Paleo echt een populaire lifestyle te worden. Zelfs zo populair dat volgens Hanno Pijl (LUMC-hoogleraar Diabetologie, de man op de foto) ‘paleo-nutrition’ in 2014 de meest gezochte dieet-term was op Google, maar dat aan de andere kant critici wijzen op het gebrek aan experimenteel bewijs. En dat is terecht, want tot nu toe was er geen wetenschappelijk bewijs dat het Paleo-dieet voordelen heeft, er waren alleen vermoedens en theorieën. Tot nu dus! Naast het artikel in het LUMC Magazine, waarin Hanno Pijl geïnterviewd wordt, heeft hij ook een blog op de website van het LUMC geschreven. Als je geïnteresseerd bent, kun je beide artikelen natuurlijk zelf lezen, maar in het (heel) kort, komt het hier op neer: Hanno Pijl volgt zelf het Paleo-dieet en heeft samen met drie anderen, waaronder zijn vrouw, ook werkzaam als arts in het LUMC, onderzoek gedaan naar de effecten van ‘oervoeding’ bij mensen met het metabool syndroom (mensen die dit syndroom hebben, hebben afwijkingen in de stofwisseling waardoor ze meer kans maken op diabetes). Hun studie laat zien dat oervoeding, Paleo dus, niet alleen heel positieve effecten heeft, maar dat het zelfs beter werkt dan het dieet volgens de nationale richtlijnen dat diabetespatiënten nu voorgeschreven krijgen! Kortom, het eerste wetenschappelijke bewijs is geleverd: Paleo is gezond! Uiteraard is het maar één studie, zijn de gegevens die Pijl en de anderen hebben gebruikt, gebaseerd op korte termijn effecten en is het alleen bij patiënten met het metabool syndroom getest, maar toch. Het eerste wetenschappelijke schaap is over de dam en het schijnt zoveel media-aandacht getrokken te hebben dat het wellicht andere wetenschappers ook inspireert om onderzoek naar het Paleo-dieet te gaan doen. Hoe meer kennis we hebben hoe beter en dat de resultaten positief zullen zijn, daar reken ik op!
Category :
Paleo info
Share :
Related Posts
 1. Leuk artikel. Ik heb je persoonlijke verhaal ook gelezen en dat is erg inspirerend. Ik had zelf ook een persoonlijk blog en je ziet veel mensen die dit zo doen en ik ben begonnen om met al die mensen gezamenlijk naar buiten te treden. Ben je misschien geïnteresseerd om je verhaal te delen op een nieuwe site over gezonde voeding en leefstijl (niet commercieel) en / of op andere manieren mee te doen/denken met onze site https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/

  Groetjes en bedankt

  • Beste Wim,

   Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb via je site jouw verhaal gelezen. Wat ontzettend goed dat je je leven zo’n positieve wending hebt kunnen geven!

   Ik ben verrast en vereerd door je voorstel om een bijdrage aan je website te leveren. Ik moet je echter melden dat ik niet op je verzoek in zal gaan. Mijn leven heeft de laatste maanden een behoorlijk hectische wending genomen. Gelukkig vooral positief hoor, maar het bloggen is er wel een beetje het slachtoffer van. Eerst maar weer eens tijd vinden om PaleJo weer lekker te gaan vullen met recepten en belevenissen en daarna is er misschien weer ruimte om ‘buiten de deur te kijken’.

   Uiteraard veel succes met het verder uitbouwen van je site!

   Groetjes, Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow
Popular Post
Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

My Gallery