Het eerste wetenschappelijke bewijs: Paleo is gezond!

En toen zat ik in het ziekenhuis, zenuwachtig te wezen omdat mijn lief geopereerd werd. In de verste verte niet bezig met iets dat ook maar even op Paleo leek. Oké, ik beken, ik was wel bezig met Paleo, maar meer in de trant van ik-ben-nu-zielig-genoeg-om-het-op-een-zondigen-te-zetten,-f*ck-die-Paleo! Ik heb dus mijn troost gezocht in een snackje uit het ziekenhuisrestaurant, niet dat ik er ook maar een beetje minder zenuwachtig van werd, maar lekker was het wel! Nog na-lekkerbekkend en ook een tikje schuldbewust, viel mijn oog in ene op het ziekenhuisblad. Kijk nou, het is een feit, het eerste wetenschappelijke bewijs: Paleo is gezond!

palejo-paleo-informatie-wetenschappelijk-bewijs-lumc

In mijn artikel ‘Paleo, wat is dat eigenlijk?‘ gaf ik al aan dat sinds 1985 er wetenschappers zijn die beweren dat veel van onze moderne ziektes voor een deel het gevolg zijn van de ‘mismatch’ tussen onze genen en de voeding die wij nu gebruiken. Genetisch gezien doet ons lijf het het best op voedsel uit de oertijd. Inmiddels begint Paleo echt een populaire lifestyle te worden. Zelfs zo populair dat volgens Hanno Pijl (LUMC-hoogleraar Diabetologie, de man op de foto) ‘paleo-nutrition’ in 2014 de meest gezochte dieet-term was op Google, maar dat aan de andere kant critici wijzen op het gebrek aan experimenteel bewijs. En dat is terecht, want tot nu toe was er geen wetenschappelijk bewijs dat het Paleo-dieet voordelen heeft, er waren alleen vermoedens en theorieën. Tot nu dus!

Naast het artikel in het LUMC Magazine, waarin Hanno Pijl geïnterviewd wordt, heeft hij ook een blog op de website van het LUMC geschreven. Als je geïnteresseerd bent, kun je beide artikelen natuurlijk zelf lezen, maar in het (heel) kort, komt het hier op neer:

Hanno Pijl volgt zelf het Paleo-dieet en heeft samen met drie anderen, waaronder zijn vrouw, ook werkzaam als arts in het LUMC, onderzoek gedaan naar de effecten van ‘oervoeding’ bij mensen met het metabool syndroom (mensen die dit syndroom hebben, hebben afwijkingen in de stofwisseling waardoor ze meer kans maken op diabetes). Hun studie laat zien dat oervoeding, Paleo dus, niet alleen heel positieve effecten heeft, maar dat het zelfs beter werkt dan het dieet volgens de nationale richtlijnen dat diabetespatiënten nu voorgeschreven krijgen! Kortom, het eerste wetenschappelijke bewijs is geleverd: Paleo is gezond!

Uiteraard is het maar één studie, zijn de gegevens die Pijl en de anderen hebben gebruikt, gebaseerd op korte termijn effecten en is het alleen bij patiënten met het metabool syndroom getest, maar toch. Het eerste wetenschappelijke schaap is over de dam en het schijnt zoveel media-aandacht getrokken te hebben dat het wellicht andere wetenschappers ook inspireert om onderzoek naar het Paleo-dieet te gaan doen. Hoe meer kennis we hebben hoe beter en dat de resultaten positief zullen zijn, daar reken ik op!

Category :

Related Posts

 • palejo-paleo-recept-fudge

  Fudge met walnootjes

  Nou kan ik je vertellen waar fudge oorspronkelijk vandaan komt, hoe het originele recept nou niet echt Paleo is en dat de meest gemaakte variant die van karamel is. Dat zou ik dus kunnen doen, maar deze keer ga ik je niet vermoeien met allerhande gezellige verhalen. Voor deze fudge wil je gewoon meteen door naar het recept! Deze is zo lekker dat je echt moet oppassen er niet te veel van te eten. Serieus, als je hier kilo’s van eet (en dat zou ik best willen) dan blijven die kilo’s zeker weten plakken op plaatsen waar je dat niet wilt!

  Read More

 • paleo pizza palejo recept

  Paleo pizza

  Weet je wat ik misschien nog wel het meeste mis sinds ik Paleo ben gegaan? Gluten! Aangezien je me pre-Paleo wel kon begraven onder de frietjes (ik noemde mezelf heel bescheiden ook wel Patatoloog), had ik van te voren verwacht dat ik patat het meeste zou gaan missen. Nou, verrassend genoeg bleek dat niet zo te zijn. Van alle ‘foute’ dingen mis ik brood het meest! Nu heb ik wel zin om hier een heel lyrisch verhaal over de geur van versgebakken brood en knapperige korstjes op te hangen, maar dat zal ik niet doen. Als je een beetje op mij lijkt, zijn je

  Read More

 • Paleo Bananenbrood

  Paleo bananenbrood

  Terwijl ik dit typ, drijven er heerlijke geuren de kamer in: er staat Paleo bananenbrood in de oven! Grappig genoeg is dit weer typisch zo’n recept waar ik tijden met een boog omheen heb gelopen. Toen ik het recept van Porridge vond, dacht ik: ‘Meh, anders dan een banaan in de pure vorm lust ik geen dingen met banaan erin.’…. Bleek superlekker te zijn. Toen ik het Vlaflipje tegenkwam, dacht ik: ‘Nah, d’r zit banaan in, vind ik vast niet lekker.’…. Líters van het spul heb ik inmiddels op. Zó lekker! Al ver voor mijn Paleo-tijd had ik van bananenbrood gehoord en ik

  Read More

 • Paleo Event

  Het eerste Paleo Event van Nederland!

  Hou je vast, ik ga nu even schandalig reclame maken. Niet omdat ik er zelf beter van word, want ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blogpost en de organisatoren van het Paleo Event hebben me niet benaderd om erover te schrijven, maar gewoon omdat ik denk dat je dit wilt weten! 20 mei 2017 zal het allereerste Nederlandse Paleo Event plaatsvinden in Tilburg. Het wordt georganiseerd door Marinka Bil, die je waarschijnlijk wel kent van het blog EetPaleo.nl, diverse kookboeken en het Paleo Magazine. Op verschillende plekken ter wereld worden Paleo Events georganiseerd, maar dus nog niet in

  Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post