Mayonaise Paleo-style

Bij Paleo denk je misschien niet meteen aan mayonaise. Toch is dat één van de dingen die ik het meeste maak en de basis voor bijna al mijn sauzen en dressings. Ik moest even de slag te pakken krijgen (lees: vijf pogingen waren nodig om een saus te krijgen die in ieder geval in de verte op mayo leek), maar deze manier van mayonaise maken is eigenlijk heel simpel. Tegenwoordig moet ik zelfs mijn potje bewaken tegen de niet-Paleo-ers. Zo lekker is mijn mayonaise Paleo-style!

Ondanks mijn opstartproblemen is dit een makkelijk recept: geen gedoe met druppelsgewijs olie toevoegen wat je overal leest. Gewoon alles bij elkaar en mixen maar. Trouwens, mayonaise-in-wording ziet er erg grappig uit, ik vind het iedere keer weer leuk om te maken!

palejo-paleo-recept-mayonaise

Mayonaise Paleo-style


  • 1 groot ei
  • 1 extra eigeel van een groot ei
  • peper
  • zout
  • 2 theelepels mosterd
  • azijn, ongeveer 10 ml
  • milde olijfolie, ongeveer 500 ml

Klik op het ingrediënt om te zien welke ik gebruik


Het is heel belangrijk dat alles op kamertemperatuur is, dus zorg dat je het ruim voordat je de mayonaise gaat maken, al buiten de koelkast hebt staan.

Je hebt verder een mengbeker van minstens 600 ml nodig, dat werkt het makkelijkst en een staafmixer met zo’n metalen voet zoals op de foto.

Doe het ei en het eigeel in de maatbeker. Voeg peper en zout naar smaak toe, dit is een kwestie van uitproberen. Voeg daarna twee theelepels mosterd toe. Ook hier gaat het om een kwestie van smaak. Ik merk dat ik de laatste tijd steeds meer mosterd toevoeg om het geheel wat pittiger te maken (schijnen de Fransen ook te doen, in Franse mayo zit over het algemeen meer mosterd dan in Nederlandse mayo). Met 2 theelepels krijg je in ieder geval een romige zachte mayo. Ik gebruik altijd grove mosterd, vandaar die spikkeltjes.

Voeg de azijn toe tot het streepje van de 100 ml, je hebt daar ongeveer 10 ml voor nodig. Ook hierbij is het een beetje spelen, want als je bijvoorbeeld meer mosterd hebt toegevoegd, zit je sneller aan de 100. Je zult zien dat de azijn een wat typische reactie op de rest heeft, geen nood, komt goed. Als je iets teveel azijn hebt gebruikt, wordt je mayonaise wat zurig. Dit is op zich ook heel lekker, maar wil je dit liever niet, dan kun je aan het einde wat honing toevoegen om de boel weer in balans te brengen.

Voeg dan de olijfolie toe tot het streepje van de 600 ml (en nee, niet zo truttig druppelen, gewoon lekker gieten!) en dan komt het leukste: mixen! Zet de staafmixer met de kap over de eigelen en zet hem dan pas aan. Tegelijkertijd trek je de staafmixer langzaam omhoog en aanschouw het wonder: mayonaise Paleo-style!! Let maar op: supergrappig om te zien.

Wat je vervolgens absoluut niet mag doen, is een pompende beweging maken met de staafmixer. Dat schijnt de mayonaise niet ten goede te komen….. dus ben ik eigenwijs en pomp ik de staafmixer een paar keer al ‘luchthappend’ (pas op, spettergevaar!) op en neer. Wordt de mayo wat dikker van en dat vind ik lekker… dus…

Ik bewaar de mayonaise in een weckpotje in de koelkast gedurende maximaal een week. Het is zo al heerlijk, maar ook een perfecte basis voor allerhande sausjes en dressings: voeg wat knoflook toe of kerrie en je hebt weer een heel andere saus. Mayonaise Paleo-style met knoflook kun je bijvoorbeeld serveren bij kipspiesjes in honing-mosterd marinade. De kerrie-variant gaat op zijn beurt weer fantastisch samen met kokoskip.

Als je de mayonaise in contact laat komen met warm eten, gaat hij vrij snel ‘lopen’, ik heb dat opgelost door het in een apart bakje los erbij te serveren. Geniet ervan en ik hoor graag hoeveel pogingen jij nodig had om tot de perfecte mayonaise te komen! (één van mijn pogingen leverde een schuimend resultaat op, heel bijzonder, maar ik heb het toch maar niet opgegeten :).

Related Posts

  • palejo-paleo-recept-fudge

    Fudge met walnootjes

    Nou kan ik je vertellen waar fudge oorspronkelijk vandaan komt, hoe het originele recept nou niet echt Paleo is en dat de meest gemaakte variant die van karamel is. Dat zou ik dus kunnen doen, maar deze keer ga ik je niet vermoeien met allerhande gezellige verhalen. Voor deze fudge wil je gewoon meteen door naar het recept! Deze is zo lekker dat je echt moet oppassen er niet te veel van te eten. Serieus, als je hier kilo’s van eet (en dat zou ik best willen) dan blijven die kilo’s zeker weten plakken op plaatsen waar je dat niet wilt!

    Read More

  • paleo pizza palejo recept

    Paleo pizza

    Weet je wat ik misschien nog wel het meeste mis sinds ik Paleo ben gegaan? Gluten! Aangezien je me pre-Paleo wel kon begraven onder de frietjes (ik noemde mezelf heel bescheiden ook wel Patatoloog), had ik van te voren verwacht dat ik patat het meeste zou gaan missen. Nou, verrassend genoeg bleek dat niet zo te zijn. Van alle ‘foute’ dingen mis ik brood het meest! Nu heb ik wel zin om hier een heel lyrisch verhaal over de geur van versgebakken brood en knapperige korstjes op te hangen, maar dat zal ik niet doen. Als je een beetje op mij lijkt, zijn je

    Read More

  • Paleo Bananenbrood

    Paleo bananenbrood

    Terwijl ik dit typ, drijven er heerlijke geuren de kamer in: er staat Paleo bananenbrood in de oven! Grappig genoeg is dit weer typisch zo’n recept waar ik tijden met een boog omheen heb gelopen. Toen ik het recept van Porridge vond, dacht ik: ‘Meh, anders dan een banaan in de pure vorm lust ik geen dingen met banaan erin.’…. Bleek superlekker te zijn. Toen ik het Vlaflipje tegenkwam, dacht ik: ‘Nah, d’r zit banaan in, vind ik vast niet lekker.’…. Líters van het spul heb ik inmiddels op. Zó lekker! Al ver voor mijn Paleo-tijd had ik van bananenbrood gehoord en ik

    Read More

  • Paleo Event

    Het eerste Paleo Event van Nederland!

    Hou je vast, ik ga nu even schandalig reclame maken. Niet omdat ik er zelf beter van word, want ik word op geen enkele manier gesponsord voor deze blogpost en de organisatoren van het Paleo Event hebben me niet benaderd om erover te schrijven, maar gewoon omdat ik denk dat je dit wilt weten! 20 mei 2017 zal het allereerste Nederlandse Paleo Event plaatsvinden in Tilburg. Het wordt georganiseerd door Marinka Bil, die je waarschijnlijk wel kent van het blog EetPaleo.nl, diverse kookboeken en het Paleo Magazine. Op verschillende plekken ter wereld worden Paleo Events georganiseerd, maar dus nog niet in

    Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kavana

Quisque consectetur convallis ex, quis tincidunt ligula placerat et.

Subscribe and follow

Popular Post

Subscribe To My Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit dolore magna

Popular Post